Na rozdiel od koterca pre psa, budete musieť pri stavbe vonkajšieho výbehu pre mačky, myslieť na omnoho menšie detaily. Tieto šelmy sú totiž majstri v šplhaní, preliezaní malými otvormi, rozoberaní i hryzení vecí a otváraní dverí. Verte, že aj tá najmenšia škára umožní vášmu miláčikovi uniknúť.

kocourek

Základy

Mačka sa dokáže pretiahnuť tou najmenšou škárou. Spodná časť pletiva, preto musí byť zapustená aspoň dvadsať centimetrov do zeme, alebo byť zaliata v betónovom múriku. Jednou z vlastností týchto zvierat, je totiž i hrabanie. Na vybudovanie základu vám pomôžu napríklad betónové tvárnice, stačí ich len mierne zakopať do zeme, do ich vnútra natiahnuť pletivo a zaliať ho betónom.

Obvodové pletivo

Obvodové pletivo musí držať na viacerých pevných bodoch a nezabudnite ani na dôkladné napnutie. Vaša mačka, bude po ňom totiž loziť vždy keď sa dá. Ak by ste ho upli na voľno, alebo neprichytili o niekoľko pevných bodov, ľahko by sa uvoľnilo.
Myslite aj na veľkosť ôk. Čím menšie- tým lepšie. dobrým riešením sú taktiež špeciálne siete, na tento účel. Nie sú vyrobené iba z textílie, ale taktiež z drôtu. Ich cena sa odvíja hlavne od toho, ako hrubý a pevný drôt, bol na ich výrobu použitý. Aj tu platí, že čím pevnejší – tým odolnejší. Boli by ste možno prekvapení, ale mačka sa dokáže prehrýzť cez omnoho pevnejšie materiály, ako je obyčajná sieť.

kočka

Strecha

Strechu nevyrábajte z pletiva. Po prvé by ste si priali zbytočnú robotu a dokonalé napnutie, by si vyžadovalo pokročilé skúsenosti zo statiky a stavbárčiny. Použite OSB, alebo klasické dosky. Riešením sú aj plastové diely, ktoré navyše vašej mačke zabránia po streche rúčkovať, takže útek by bol ťažší.
Nezabudnite aj na to, že obvodové pletivo musí byť o strechu upevnené. Upevnite ho tak, aby nevznikli žiadne škáry. Mačka sa dokáže vyškriabať aj na ten najvyšší strom, takže vysokým pletivom nič nevyriešite.