Milovníci pokrmov z rýb, si určite raz za čas kúpia i treščiu pečeň. Ide bezpochyby o veľkú pochúťku, ktorá je navyše extrémne zdravá. Po otvorení konzervy, vás však môže prekvapiť kvantum oleja a zopár kúskov mäsa. Snažia sa nás takto výrobcovia okradnúť, alebo to jednoducho inak nejde?

kaviár
 
Táto rybia pochúťka pochádza z tresky obyčajnej ( Gadus Morhua). Tá môže v dospelosti dorásť až do hmotnosti päťdesiatich kilogramov a dĺžky takmer dvoch metrov.
 
Pri klasickom spracovaní treščej pečene, je bohužiaľ veľké množstvo oleja nevyhnutné. Výrobcovia pritom nemajú šancu ovplyvniť to, koľko pevného podielu po otvorení konzervy nájdete. Pečeň sa totiž do konzerv ukladá bez akejkoľvek inej tekutiny, či oleja. Ten vzniká pri pasterizácii. Tento olej teda v skutočnosti pochádza priamo z pečene, ktorá je sama o sebe veľmi mastná. Množstvo oleja ovplyvňujú ešte ďalšie faktory. Napríklad vek ryby, jej zdravotný stav, potrava, alebo obdobie, v ktorom bola ulovená.
 
Niektorí odborníci sa vyjadrujú, že šikovný výrobcovia dokážu takto zákazníka i oklamať. Bohužiaľ legislatíva nemá ako tento „problém“ riešiť. Ak teda nie ste spokojní s konkrétnou značkou, vyskúšajte jednoducho inú.
 
Ak teda kupujete konzervy s treščou pečeňou, nemôžete dopredu vedieť, koľko pevného obsahu v nej nájdete. Gramáž uvedená na obale je vám v tomto prípade nanič, keďže je uvádzaná v surovom stave, teda bez oleja. Pri nákupe vám môže pomôcť jednoduché zahrkanie s konzervou, alebo poťažkanie v rukách.

sardinky
 
Aj keď sa nejedná o najlacnejšiu dobrotu a zjavne môžete zaplatiť za olej, určite si aspoň raz za čas treščiu pečeň doprajte. Omega 3 a omega 6 nenasýtené mastné kyseliny a vysoké množstvo vitamínu D, sú len začiatkom všetkých pozitív, ktoré pečeň má. Okrem toho ani samotný olej nie je úplne bezcenný, pretože rovnako ako tuhá zložka aj on obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok. Môžete ho využiť ako náhradu olivového oleja do šalátu, alebo na ňom pripraviť surovú rybu na panvici.